Organisatie

De INOV-8posbanktrail wordt in 2017 voor de 4e keer georganiseerd door Loopgroep Jan Strijker

Jan heeft in de begin periode in het bestuur van de Posbankloop gezeten en heeft eerst voor het bestuur van de Posbankloop de trail georganiseerd.

Eind 2016 heeft Loopgroep Jan Strijker de Trail zelfstandig over genomen en is er geen verbinding meer met de Posbankloop.

 

De Historie van de Posbankloop staat hieronder. Er is in 2016 een nieuw bestuur geformeerd waarbij niemand uit het oude bestuur meer zitting heeft.

In 2014 bestaat de Posbankloop Velp twintig jaar. Althans, dan heeft de 20e editie plaatsgevonden.

De organisatie is echter al twee jaar langer actief. Op verzoek van een van de wethouders van de gemeente Rheden werd in 1992 een groep enthousiastelingen gevormd die ging onderzoeken of het mogelijk was een hardloopevenement te organiseren. Eigenlijk was er maar een wens; neem de Posbank en het omringende natuurschoon van nationaal park Veluwezoom op in het parkoers.
 Na een jaar van voorbereiding vond in 1993 de eerste (toen nog Geové) Posbankloop plaats.

In het voorjaar, op zaterdagmiddag, met de start op de Rozendaalselaan, 4 en 10 Engelse mijl, over de Posbank, door Heuven, langs de schaapskooi met een gedeelte onverhard en al meteen 1200 deelnemers. Een mooi succes voor de eerste keer.
 Als spoedig bleek een parkoerswijziging noodzakelijk. Het onverharde stuk door het bos was zeer onpraktisch en vooral bij eventuele calamiteiten moeilijk bereikbaar.

Een nieuwe parkoerswijziging volgde; één route met keerpunt vlakbij het Posbankmonument. 
Bovendien stapten we over naar de zondag.

Door het groeiende aantal deelnemers en het gegeven dat hardlopers geneigd zijn de “binnenbocht” te lopen was ook dat echter niet ideaal.

Een geheel nieuwe opzet werd gemaakt. We kozen vast voor de laatste zondag van september. Het werd één grote ronde over de provinciale weg naar Rheden, afstanden werden 15- en 6 km, de start op Den Heuvel de finish in de Wilhelminastraat/Rozendaalselaan. De aanpassingen die dat voor de vergunningverlening vergde nam echter zoveel tijd in beslag dat er dat jaar geen loop plaatsvond.

Inmiddels hebben we al vele jaren het “ideale” parcours. Na de gezellige doorkomst door het villapark van Velp volgen nog vier vlakke kilometers naar Rheden. Via de geleidelijk en vooral het laatste stuk verraderlijk klimmende Schietbergseweg bereiken we de Posbank en gaan via de Tafelberg, de Zijpenberg en de lastige klim naar de Emmapiramide naar het plaatsje Rozendaal. Vandaar is het een lange rechte weg naar de finish. “Adembenemend mooi”. 
Toegevoegd werden het Berg- en Pannenkoekenklassement en vooral “De Muur” (de klim naar de Emmapiramide) heeft een welhaast mythische klank.

Sinds 2008 zijn, met de start op Landgoed Larenstein, diverse wandelafstanden aan het evenement toegevoegd. Ook die verheugen zich in een gestaag groeiend deelnemersaantal. De roep om daar ultra lange afstanden en NordicWallking aan toe te voegen werd in 2011 gehonoreerd.
 Met de start op zaterdag werd het zodoende een weekend-evenement

De Posbankloop is met 5350 deelnemers (2012) uitgegroeid tot het grootste sportevenement in de gemeente, trekt bovendien vele duizenden toeschouwers en heeft de potentie binnen enkele jaren uit groeien tot de, onszelf opgelegde, limiet van 10.000 deelnemers.

Enkele pioniers van het eerste uur zijn nog altijd actief binnen de organisatie.